» Hovedside

» Resultat/tabeller
» Treningstider

Ungdoms avd
» U10 (2004)
» U11 (2003)
» U11 Jenter
» U12 (2002)
» U13 (2001)
» U13 Jenter
» U14 (2000)
» U15 (1999)
» U16 (1998)
» U18 (97-96)
» U20 (95-94)

» A-Laget
» B-Laget
» Veteran 1
» Veteran 2
» Veteran 3

» Målvakter
» Dommere

Diverse
» 1000-klubben!
» Debatt
» Linker
» Nyhetsbrev
» Profiltøy
» Hockeyshopen

Aktiviteter
» Treningstips
» Turneringer
» Sommerhockey
» Høsthockey
» Skøyte/hockeyskole

 

 Nyheter
 
Målvaktsutstyr

DU BESKYTTER BURET - UTSTYRET BESKYTTER DEG
Utvalget av målvaktutstyr er blitt veldig stort. Utstyr er mye lettere enn før, har bedre design, og du har en mulighet til å velge utstyr ut fra din spillestil. Bruk god tid på å velge beskyttelsen. Prøv gjerne flere modeller for å finne det som passer best. Det er alltid mulig å bestille utstyr etter dine egne spesifikasjoner. Letingen etter "det perfekte utstyret" vil kanskje ta lang tid, men det er verdt å vente på.
For å få beste pris på hockeyutstyr, besøk butikken rett etter sesongens slutt. Da må det ryddes plass for nye modeller.

Ishockey er en tøff sport. I og med at du deltar i spillet, har du akseptert en viss risiko for å bli skadet. Beskyttelsesutstyr er produsert for å redusere skaderisikoen i normale spillesituasjoner. Bruk ikke beskyttelsen i sammenheng den ikke er produsert for. Gjør ingen forandring i beskyttelsen og kontroller at den ikke har skader som kan redusere beskytterens funksjon. Alltid velg den beskytter som passer din størrelse. Påse at beskyttelsen sitter ordentlig på plass under spill, at alle reimer er tilstrekkelig stramme.
Utstyret skal gi deg god beskyttelse og samtidig skal det ikke hindre deg i de bevegelsene du må gjøre. Med bra beskyttelse kan du konsentrere deg 100% på spillet i stedenfor å være bekymret for eventuelle smeller.

Like viktig som å holde rent foran eget mål
Hvem har ikke hatt en hockeybag stående innenfor ytterdøren med svette treningsklær og utstyr? Nydusjet, trøtt og sulten... da er man ikke lysten på å pakke ut. Det hender selv den beste. Men det er ikke som før, utstyret trenger ikke ligge å stinke. Det meste av  kroppsbeskyttelsesutstyr kan vaskes på 40 graders finvask. Dette for at det skal være enkelt for deg og for at beskyttelsen holder lengre om du steller og vasker dem med jevne mellomrom. Samme sak gjelder naturligvis også undertøyet og håndkledet. Holder du rent i treningstøyet og utstyret, slipper du å dra på deg unødvendige infeksjoner, og kan i stedenfor gå ut på isen og holde rent foran ditt eget mål.


 

LEGGSKINN

 
SLIK VELGER DU RIKTIG STØRRELSE
 
Det er viktig at keeperskinnenes reimer og leggbeskyttelse sitter på riktig plass. Midten av din kneskål skal være omtrent i midten bak skinnenes kneruller – da fungerer skinnene best. Er du ca 145-155 cm lang pleier 27" (37 cm) passe bra, er du ca 175 cm kan 32" (81 cm) være rett lengde.
De aller yngste må unngå å bruke for store leggskinn, da dette kan hindre den i å utføre riktige bevegelser og føre til at målvakten ikke lærer korrekt teknikk.

Ellers finner du riktig størrelse på følgende måte:
1.       Lengde fra gulvet til kneets midtpunkt - _________" (A) 2.       Lengde fra kneets midtpunkt til ønsket høyde over kneet (normalt 10-12 cm) - _________" (B) 3.       Skøytens størrelse (amerikansk mål, f.eks. 5) x 0.75 = (C) Beregnet leggskinnstørrelse i tommer blir:  A/2,54 + B/2,54 + C. Normalt skal toppkanten på leggskinnet være ca. 7-8 cm over buksekanten (hvis buksen er i riktig størrelse, selvsagt).
 
SLIK TAR DU PÅ DEG SKINNENE
 
Sett deg på benken. Legg leggskinnet foran deg med baksiden opp og trekk det tett til skøyten. Trekk lisseendene gjennom den første åpningen i skøytebladet. St
ram lissen. (Praktisk råd: Hvis kantene på skøytebladet er skarpe, kan dette føre til at lissen ryker. Du kan avrunde skarpe kanter med en fil. Du kan også tape de stedene der lissen føres gjennom).
Trekk lissen gjennom midtåpningen i skøytebladet.
Trekk lissen gjennom den bakerste åpningen. Stram lissen, slik at leggskinnet sitter tett til skøytespissen.
Før lisseendene opp over skøyten og knyt den på vanlig måte. Bruk dobbeltknute, for sikkerhets skyld.
Løft skinnet til leggen og fortsett med å spenne reimene. Det anbefales å starte med den midterste leggreimen, så spennes skøytereimene, kne- og lårreimene, den øverste leggreimen og til slutt den nederste leggreimen. Det skal være ca. 2 cm mellom isen og den nederste kanten på leggskinnet.
Når lissen er knyttet riktig, skal det se ut som på bildet til høyre. Husk å skifte lissene av og til, fordi de blir for slakke av slitasjen.
 
VEDLIKEHOLD
 
Etter bruk må leggskinn tørkes for å unngå muggdannelse. Dessuten er våte leggskinn tunge og ubehagelige å ha på. Aldri tørk leggskinn ved bruk av en åpen varmekilde, fordi læret kan bli for tørt og få samme egenskaper som trekkpapir. Av og til smør de delene som er laget av lær med midler som reduserer evnen til å oppta fuktighet og gjør læret elastisk (f.eks., impregneringsmidler for sko).
Keeperskinn skal være smidige og kunne bøyes lett. Nye leggskinn, som er ganske stive i begynnelsen, kan du presse sammen og plassere under en benk. Slik kan de oppbevares en periode før de er smidige nok. Ellers oppbevares leggskinn stående eller hengende opp ned, fordi skinnene er våtest nede.
Gjevnlig kontroller reimer og skift de som har skader.
TOPP
 
  
SLIK VELGER DU RIKTIG STØRRELSE
 
Keeperbukse er litt tykkere enn løperbukse, og den er konstruert med tanke på målvaktens spesielle bevegelser og grunnstilling. Små barn skyter ikke hardt nok til at målvakten må ha keeperbukse. Mer beskyttelse kan bli nødvendig fra alderen 11-12 år.
Buksen må velges slik at det er nok rom for nødvendige bevegelser. Den må være lang nok for å sikre overlapp med leggskinn. Buksekantene skal være 7-8 cm lavere enn toppkanten på keeperskinnene. Vanligvis har buksen et belte for å stramme den rundt midjen, men det er ofte nødvendig med bukseseler for å holde den på plass.
Størrelsen velges ut fra midjeomkretsen. Se tabellen for veiledning. Husk at buksen skal sitte løst og gjøre målvakten større enn den er i virkeligheten, så kjøp en som passer akkurat eller er litt større. Det beste er å prøve buksen i butikken ved å innta keeperstillingen og gjøre noen relevante bevegelser. Andre kunder vil ikke tro at du er dum. De vil tro at du tester hvordan buksen sitter mens du beveger deg rundt i grunnstillingen.
Husk å ha på deg suspen når du prøver en keeperbukse. Den tingen tar mye plass.
Slik tar du mål.Husk suspen.
StørrelseMidje
(tommer)
Midje
(centimeter)
Senior XXL38-4095-100
Senior XL36-3890-95
Senior L34-3685-90
Senior M32-3480-85
Senior S30-3275-80
Junior L28-3070-75
Junior M26-2865-70
Junior S24-2660-65
Junior XS22-2455-60
Barn XL24-2660-65
Barn L22-2455-60
Barn M20-2450-55
Barn S18-2045-50
   
VEDLIKEHOLD
 
Etter bruk skal buksen lufttørkes. Unngå åpne varmekilder og sol. Buksen kan vaskes i kalt vann med vanlig vaskemiddel. Med en gang reparer alle skadene (skøytekutt etc.). Sjekk regelmessig reimer, knapper, lisser. Det som er skadet må repareres eller skiftes.
 
 
SPAKHANSKE
 
Spakhanskens plate skal være ordentlig stabil, for mer effektive unnastyringer. En bøyd plate gir bedre armslag for armbeskytteren samtidig som den gjør det lettere for blokkeringer med snapphansken.
SNAPPHANSKE
 
Snapphansken skal du kjenne at du har kontroll over. Den skal med andre ord ikke være for stor.Den bør også være regulerbar for nøyaktig innstilling, og være enkel å åpne når du skal tørke svetten av håndflaten.
STØRRELSE
Snapp- og spakhansker lages i 2 størrelser: junior og senior.
Ca. størrelse kan du finne ut ved åpne hånda og måle avstand mellom tommelen og lillefingeren. 12 - 15 cm tilsvarer juniorstørrelsen. Er avstanden større, skal du bruke en seniorhanske.Et barn må ikke bruke en voksenstørrelse. For stor og for tung hanske vil bare skape problemer for en nybakt keeper.
Størrelsen på hanskene skal være slik at det føles som å ha romslige vinterhansker på hendene. Endene på keepervestens ermer skal ligge ca. 5-7 cm under hanskenes toppkanter. Hanskene skal sitte komfortabelt, uten å gnage eller hindre håndbevegelser.
VEDLIKEHOLD
 
For å gjøre snapphansken mykere, kan du rett og slett ta den på hånda og gjøre "klappe sammen/åpne"-øvelsen så lenge du orker. Ellers kan du påføre læret fargeløs skokrem ved hjelp av en klutt, legge en 0,5 liters plastflaske med varmt vann i snappen og feste hansken rundt flasken med teip. La hansken ligge slik over natta. Gjenta det flere ganger, om nødvendig.
Alltid sjekk hansker, spesielt snøringen, for eventuelle skader. Reparer skaden umiddelbart. Kontroller om knuter på snøringen er stramme og borrelåsene er i orden. På spakhansken er selve lærhansken som er mest utsatt for slitasje. Blir det for store hull, må lærhansken skiftes ut. Denne jobben tar 20-30 minutter, og det koster ikke mye, men du gir gammelt utstyr nytt liv.
Hansker kan renses med våt, varm klutt. Det anbefales ikke å bruke kjemiske rensemidler, fordi man aldri vet hvordan de skal påvirke de forskjellige materialene hansken er laget av.
Etter bruk må hanskene tørkes, men ikke ved bruk av en åpen varmekilde, fordi læret kan bli for tørt og få samme egenskaper som trekkpapir. Av og til smør de delene som er laget av lær med midler som reduserer evnen til å oppta fuktighet og gjør læret elastisk (f.eks., impregneringsmidler for sko).
   TOPP
 
 
                                   face="Times New Roman" size="3">         
SLIK VELGER DU RIKTIG STØRRELSE
 
Skal du lære riktig målvaktteknikk, må du ha målvaktskøyter!
Keeperskøyter er spesiallaget for oppgaven. Bladene er flate og de er bredere (3,5 mm) enn på utespillerskøyter (2,9 mm). Dette er gjort for å få bedre kontakt med isen og ballanse. Skoene er litt kortere for bedre fleksibilitet i anklene, og de sitter i en plastskall for bedre beskyttelse av foten.
Selvsagt, må skøytene prøves før de kjøpes. Den grove regelen er at skøyteskoen skal være 1-2 størrelser større enn dine vanlige sko.
Slik sjekker du om skøyten passer:
Ta på deg den sokken du tenker å bruke med skøyten. Ta på deg skøyten uten å stramme lissen og flytt foten fram slik at tærne støtter mot skoen. En finger skal kunne presses mellom fothælen og skoen.
Tabellen nedenfor viser forhold mellom forskjellige betegnelser av skostørrelse.
 

Slik så den ut for 100 år siden.
 
StorbritanniaUSAEuropaJapan
  
563925
674026
784227
894328

9
104529
10114630
11124731
12134832
   
VEDLIKEHOLD
 
Skarpe skøyter gjør det lettere å manøvrere ved bruk av målvaktenes spesielle skøyteteknikk. Imidlertid blir det vanskeligere å bevege seg sideveis på skarpe skøyter. Hver målvakt tilpasser skøytenes skarphet til sin teknikk og sine ferdigheter, så skøytene slipes når man føler behov for det.
Nye skøyter er stive, så du kan prøve å myke dem opp ved å ta dem på deg å gå slik hjemme (med kalosjer på, selvsagt), se på TV etc. Aldri bruk tilpasningsmetoder som går ut på å gjøre skøyteskoene våte. Verken lær eller stål liker vann, mens syntetiske stoffer ikke i det hele tatt vil bli påvirket av det.
  
SPAKEN ER DITT VIKTIGSTE UTSTYR. VELG DEN RIKTIG OG TA VARE PÅ DEN!
Det er mange nybakte målvakter som verken forstår hvor viktig det er å bruke en riktig spak, eller vet hvor mange variable parametre finnes i spakene.
Regel nr. 1:
Velg kølle som passer til din grunnstilling, ikke omvendt!

Ett av de største problemene med unge målvakter er feil grunnstilling. Årsaken til det er ofte feil størrelse på keeperkøllen. Målvakten forsøker å tilpasse grunnstillingen sin til spaken, mens den er for lang eller for kort. Så når du justerer din grunnstilling, begynn alltid med å sjekke spaken.
Kjøp av kølle
Helst gå i butikken sammen med en som har peiling på keeperyrket. Når køllen er valgt, kjøp minst 2 like for å ha en reserve. Aldri kjøp køller av forskjellige typer, fordi du kan bli nødt til å endre grunnstillingen når du bytter spaken.
Målvakten bør ha med seg sine skøyter når han skal kjøpe ny spak. Dette fordi du ikke får den samme følelsen på isen hvis du  tester køllen i butikken ved å ha vanlige sko på deg. Noen butikker har et spesielt brett, som simulerer keeperskøyter. Ved å stå på brettet kan du teste køllen uten skøyter.Det mest vanskelige er å finne køller som passer burvoktere i alderen 9-12 år. De er ofte for høye for barnekøller, men ikke store nok for seniorkøller.Keeperkøller blir laget med riktig balanse, så når du har funnet riktig størrelse, trenger du ikke å gjøre noe mer med køllen, bare å teipe den. ace="Arial">Regel nr. 2:
Spaken må ikke kappes!
Hvis skaftet kappes, mister køllen balansen. Når du holder spaken i grunnstillingen med skøyter på, bør ikke skaftet være høyere enn din skulder.
Bue
Det ser ut til at dagens unge burvoktere velger køller med større og større buer, fordi det er "kult" det er lettere å slenge pucken opp i lufta. Spakens første og største oppgave er å stoppe skudd. Hvis du bruker stor bue på køllebladet, blir åpningen mellom spakens spiss og isen større når du beveger køllen til snapphanskesiden, hvilket gjør at pucken kan skli inn i buret under spakspissen.
Et annet problem som en for stor bue kan føre til, er dårlig puckkontroll. Det er virkelig vanskelig å føre pucken med en kølle med for mye buet blad når bare en liten del av bladet er i kontakt med isen.Regel nr. 3:
Jo yngre er målvakten, jo slakkere bue i køllebladet trenger han.

Det anbefales at målvakten bruker rett kølle før han lærer seg grunnprinsipper i keeperyrket og er klar for å gå over til mer kompliserte deler i opplæringen. Når du er 10-13 år, kan du prøve svakt bøyde køller avhengig av dine ferdigheter.
Vinkel og hæl
I det siste har det vært mulig å definere vinkelen i spakbladet, og målvakter har kunnet si at de brukte vinkel 13 eller 14, og den passet dem. Etter hvert er vinkelangivelsen på spakene blitt mindre vesentlig, fordi den har lite å si. Poenget er å prøve seg frem til en spak som matcher din grunnstilling. Derfor har mange kølleprodusenter sluttet å skrive vinkelnummer på spaker.
Profesjonelle målvakter bruker oftere og oftere spaker med avrundet hæl, noe som gir en bedre kontroll med pucken. Det er OK for erfarne keepere, men det er virkelig farlig for nybegynnere. Med avrundet hæl på køllebladet er det vanskelig å føle om bladet ligger på isen eller det bare står på hælen. Dette kan medføre flere unødvendige scoringer under spaken, akkurat som i tilfellet med for stor bue i bladet.Et skrekktilfelle kan være det at en ung burvokter kjøper en kølle av en bestemt type, bare fordi hans NHL-forbilde bruker den, så er køllebladet bøyd for mye og har avrundet hæl. Og på toppen av det hele er spaken for stor og ødelegger grunnstillingen.Teiping av spaken
Teiping er nødvendig for å beskytte spaken mot skader og redusere vibrasjoner etter kraftige skudd som treffer spaken.
Et felles problem her er teiping av feil deler av keeperkøllen og for mye teiping. Teipet skal dekke bladet fra spissen til litt over hælen, dvs den delen av bladet som kommer i kontakt med isen. Teiper du høyere, tilføyer du bare ekstra vekt til køllen.Mange foreldre legger teip nesten over hele køllen i et forsøk på å forlenge dens liv. De gjør bare målvaktens viktigste utstyr tyngre og vanskeligere å bruke.
Denne målvakten har riktig spak som passer til hans grunnstilling.
   
Dette bildet viser hva som skjer når målvakten bruker en for kort spak. Hånda som hålder spaken strekker seg for langt ned og grunnstillingen har dårlig balanse.
   
Slik skal spaken teipes. Ikke bruk teip høyere enn det er vist på bildet. Det vil bare gjøre spaken tyngre.
   
Slik ser en teipkul på spakskaftet ut.
   
En kul i riktig størrelse, som stopper spakhansken når den glir på skaftet .
   
Slik skal du holde spaken. Ikke bruk teip her!
  Noen målvakter mener at hvit teip gjør det vanskeligere for spillere å se spaken på den hvite isen, noe som kan villede angripere. Andre foretrekker svart teip, fordi det gjør vanskeligere for spillere å se pucken når keeperen behandler den med spaken.Bruk tjæreteip fordi det er fuktavstøtende og forhindrer at køllen blir tyngre pga fuktigheten.Teipkulen på skaftenden kan lages på forskjellige måter, men hovedpoenget er å lage den stor nok, slik at spaken blir stoppet når den sklir i hansken mens målvakten forbereder seg til å behandle pucken. Unge keepere, som ikke gjør kraftige bevegelser med spaken, kan ha en mindre kul.Kulen bør lages av hvit teip, fordi en svart kul kan forveksles med pucken, og i verste fall kan det bli dømt scoring når spaken ligger med kulen i buret i en kaotisk situasjon i målgården.Målvakter som liker å spille puck med spaken, og gjør det ofte, teiper også skaftet rett under kulen for bedre grep. Unge målvakter trenger ikke det.Noen teiper den nedre delen av skaftet, der målvakten vanligvis holder spaken, i den tro at det vil forbedre grepet. Det er en stor misforståelse, fordi det kan føre til at en fersk keeper lærer seg feil grep når pekefingeren ikke ligger på toppen av bladet. Teipen kan også bremse hansken når målvakten raskt skal flytte hånda til toppen av skaftet for å gjøre seg klar til puckbehandling.VedlikeholdNår køllebladet får en skade, en sprekk, kan du prøve å teipe over skaden for å forlenge spakens liv. Spaken kan brukes på treninger, men du må unngå å bruke den i kamper.Hvis skaden er av en slik karakter at den påvirker din grunnstilling eller gjør puckbehandling vanskelig, så er det tid for å bytte spaken. Verken trening eller spill med dårlig kølle vil gjøre deg til en bedre keeper.
   
               
SLIK VELGER DU RIKTIG STØRRELSE
 
Keepermasken må være offisielt godkjent for å garantere beskyttelse mot alvorlige skader. Hovedpoenget er at målvaktenes ansiktsbeskyttelse skal være konstruert slik at verken pucken eller kølle-bladet kan komme igjennom (5cm). Har du en maske som er godkjent av Canadian Standards Association (CSA) eller Hockey Equipment Certification Council (HECC) (se etter et klistremerke på masken), kan du føle deg trygg.
De fleste maskene produseres i 2 størrelser: Junior og Senior. For å velge riktig størrelse, må du ved hjelp av et målebånd måle ditt hodes omkrets. Plasser målebåndet ca. 2 cm over øyebrynene og rett over ørene.
Skal du konvertere centimeter til tommer, ganger du med 0.3937. Tabellen nedenfor hjelper deg å velge riktig størrelse på masken:
  Hjelmens størrelse Hodets omkrets
(tommer)
 Hodets omkrets
(cm)
Large 7 1/8 - 7 3/4 22.5 - 24.5 57 - 62
Medium 6 7/8 - 7 1/2 21.5 - 23.5 55 - 60
Small<span style="font-size: 9pt; font-f



Publisert: Torsdag 13.mars 2008 13:07
 
Hovedsponsor

Søk i nyheter:
     
Hosted by webhuset.no
Skedsmo Ishockeyklubb - Steinbråteveien 5, 2020 Skedsmokorset
Hosted by webhuset.no
UtvalgeneVirksomhetsplan Klubben Adresser Kretsinfo Sponsorer Vennskap Glede Innsats Utvikling www.skedsmoik.no Grasrotandelen